Facebook hozzászólás
434

50 éve a nézők kedvence ez a klasszikus magyar rajzfilm

Idén 50 éves a Frakk, a macskák réme, amely máig nagy népszerűségnek örvend a magyar rajzfilm kategóriában.

Idén ötvenéves a Magyar Televízió animációs tévésorozata, a Frakk, a macskák réme, amely máig nagy népszerűségnek örvend a magyar rajzfilm kategóriában. A rajzfilm egyik szinkronhangja, Pusztaszeri Kornél arra adott választ, mi lehet a mese titka.

Papírkivágás technikájával készült el, és a rendezők mozgatásával kelt életre Frakk, Lukrécia és Szerénke, valamint Károly Bácsi és Irma néni. A Frakk, a macskák réme  című magyar rajzfilm szereplőinek történetein generációk nőttek fel az elmúlt fél évszázadban, miközben olyan legendás szinkronhangokat hallgathattak, mint Szabó Gyula, Schubert Éva vagy Váradi Hédi. Egy epizódszerepben Pusztaszeri Kornél is feltűnt, akit még főiskolás korában választottak ki a rajzfilmsorozat gazdátlan foxijának szerepére – minderre az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában emlékezett vissza.

Hihetetlen volt az egész, hiszen a Frakk gyerekkorom meghatározó meséje volt, álmomban sem gondoltam volna, hogy egy nap az én hangomon szólal majd meg egy karaktere. Megdöbbentett, hogy ekkora sikere van, hogy felnőtt létemre még szinkronizálhatok benne, miközben a 70-es évek elején indult.  Akkoriban még úgy készültek a rajzfilmek, hogy először a szinkronokat vették fel, és azok alapján tervezték meg aprólékosan, filmkockánként a jeleneteket. Így még a szájmozgás is hiteles tudott lenni”

– mesélt a kulisszatitkokról a színművész, aki Pumukli, Martin Lawrence és Jackie Chan állandó magyar hangjaként is hallható. Pusztaszeri Kornél szerint a rajzfilm sikere abban rejlik, hogy őszinte és emberi figurák, illetve helyzetek jelennek meg benne. Ez megerősíti az emberekben azt a gondolatot, amire számtalan mese épül: a jó mindig győz, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését. A teljes beszélgetés újranézhető a Librettó Médiaklikk-oldalán, ahol 60 napig elérhetők a korábbi epizódok is.

magyar rajzfilm
Íme a Frakk, a macskák réme magyar rajzfilm állat szereplői (Foto: Youtube)

A magyar rajzfilm, amin generációk nőttek fel

Frakk, a macskák réme magyar papírkivágásos animációs tévésorozat, amelynek forgatókönyvét Bálint Ágnes írta, és a Pannónia Filmstúdió készítette, 1971 és 1985 között.

Az animációs játékfilmsorozat rendezői Cseh András és Nagy Pál, producerei Gyöpös Sándor és Kunz Román. A zenéjét Pethő Zsolt szerezte. A sorozat főszereplője Károly bácsi magyar vizslája, Frakk, aki ki nem állhatja Irma néni két macskáját, Lukréciát és Szerénkét. A sorozat négy évadból állt és nagyon sokak kedvence volt.

A történet középpontjában a „kutya-macska” barátság áll. Egy kis kertes házban lakik a két elkényeztetett macska, Lukrécia (fekete) és Szerénke (fehér), valamint gazdáik, Irma néni és férje, Károly bácsi. A két macska nemcsak lusta, de szemtelen is, és Irma nénivel ellentétben Károly bácsi nem szíveli túlzottan őket. A baj akkor következik be, amikor Lukrécia elfoglalja Károly bácsi karosszékét. Károly bácsi ettől kezdve egy kutyáról álmodik, aki „rendbe tenné” a két macskát. Ekkor érkezik meg Frakk, egy vizsla, és azonnal megkezdi a két macska nevelését. Így lesz Frakkból „a macskák réme”…

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!