Facebook hozzászólás
128

Hogy ne legyen késő! – Mi a leghatékonyabb módszer az emlődaganat kimutatására?

A rendszeres szűrővizsgálat megfelelő eszközzel a leghatékonyabb eszköz az emlődaganat korai felismerésére.

Az emlődaganat korai felismerésével, illetve a megfelelő kezeléssel teljes gyógyulás érhető el.

A szűrővizsgálat akkor lehet hatékony, ha az nem okoz egészségkárosodást, ha a vizsgálat eredményességét nagy klinikai vizsgálatok igazolták, és ha az ismételhető. Az MR mammográfia a leghatékonyabb módszer az emlődaganat kimutatására A közel 95%-os szenzitivitás mellett nagyon fontos előny, hogy az MR vizsgálat során nincs sugárterhelés, és nincs kellemetlen, fájdalmas emlő összenyomás. A RADIVERT MR Diagnosztikai Klinika elindította a LADY programot, melynek célja hatékony vizsgálattal az emlő daganatok szűrése.

Az emlőrák a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente mintegy 8.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván Magyarországon. Élete során minden 10 nő közül egynél alakul ki. Gyakoribb 50 évesnél idősebb nőknél, de egyre gyakoribb fiatal nők esetében is. Ezek az esetek gyakoribbak azoknál, akik esetében a közeli felmenők esetében is előfordult melldaganat. Ugyancsak gyakoribb a feszes, un. denz emlőjű nők esetében. A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel és kezdik el kezelni a daganatot. A szűrések célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok és daganatelőtti állapotok felismerése a későbbi, súlyosabb következmények, így a korai halálozás csökkentése érdekében. 

Az internet, a sajtó, a média rengeteg információt ad az emlő szűrés fontosságáról, de az elvégzett vizsgálatok száma változatlanul alacsony. Dr. Vértes András belgyógyász, a Radivert MR Diagnosztikai Klinika szakmai vezetője elmondta, hogy számos esetben találkoznak az osztályon későn felfedezett emlődaganatokkal, amikor már nincs lehetőség a gyógyulásra. A melldaganatos betegekkel elsősorban nőgyógyászok, onkológusok találkoznak, és a diagnózist a radiológusok állítják fel.

Gyakori, hogy a beteg észleli a mellében a csomót, amely gyakran fájdalma, bőrelváltozással is jár. És a beteg mégsem fordul orvoshoz, hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat.

Hogyan lehet megelőzni, hogy ez a súlyos állapot alakuljon ki?

Az emlődaganatok korai felismerésében segít a rendszeres és az előírások szerint elvégzett önvizsgálat. Az emlő ultrahang kiegészítve a hagyományos röntgen mammográfiával az alapvizsgálat a 40 éven felüli betegek esetében. Nem mindenki számára ismert, hogy az emlő MR vizsgálat- az MR mammográfia a leghatékonyabb módszer az emlődaganat kimutatásában. Nem végzik sok helyen, mivel ehhez speciális szakképesítés, emlővizsgálói licensszel rendelkező radiológus, a megfelelő MR készülék mellett emlő mágnes tekercs szükséges. Ismert és bizonyított, hogy MR mammográfia esetén a koraibb stádiumú és kisebb méretű emlő daganatok is kimutathatóak, mint a mammográfia és az emlő ultrahang esetén. Magasabb a vizsgálat szenzitivitása az MR mammográfiának, mint a hagyományos mammográfiának. A vizsgálat specificitása tovább javítható, ha az MR-t kiegészítő vizsgálatként végzik el. Az emlő MR vizsgálat hatékonysága jelentősen jobb, mint az emlő ultrahangé, vagy az un. ASUS Ultrahangé, vagy a hagyományos mammográfiáé. A közel 95%-os szenzitivitás mellett nagyon fontos előny, hogy az MR vizsgálat során nincs sugárterhelés, és nincs kellemetlen, fájdalmas emlő összenyomás.

Kinek javasolt az MR mammográfia?

Az utolsó, 2020-ban kiadott Szakmai útmutató a IV. Emlőrák konszenzus konferencia alapján emlő MR javasolt többek között „magas rizikójú betegcsoportban szűrésre, illetve denz emlőknél a diagnosztikus érzékenység növelésére.

Kik azok a nők, akik az emlő daganat kialakulásának szempontjából magas rizikójú csoportba tartoznak?

  • akik ismert BRCA1, vagy BRCA2, vagy egyéb mutációval rendelkeznek, A mutáció nemcsak örökletes lehet, hanem az idő múlásával is kialakulhat környezeti vagy más károsító  hatásokra, akár véletlenszerűen is. A BRCA mutáció nemcsak az emlőrák, hanem a petefészekrák kockázatát is növeli.
  • Azok a nők, akiknek közvetlen felmenőik esetében emlőrákot, vagy petefészek rákot igazoltak, főleg fiatal életkorban,
  • Akiknél egyik mellükben már daganatot diagnosztizáltak,

 Amíg a teljes lakosság körében 12 százalék a kockázata a nőknek arra, hogy életük folyamán kialakul mellrák a szervezetükben, a BRCA mutációt hordozóknál ez mintegy 70 százalék. Akiknél bebizonyosodik, hogy a BRCA génmutáció talaján alakult ki az emlődaganata, nagyobb a kockázata arra is, hogy az ellenoldali emlőben is kialakuljon daganat. Hazai szűrési ajánlás a magas rizikójú betegcsoportra: 30 éves kor felett évente javasolt a mammográfia, kiegészítve, lehetőség szerint, évente MR-rel – amely ismert BRCA1/2-hordozónál legalább 30 éves kortól, TP53-mutációnál 20 éves kortól javasolt.

A szakmai ajánlások alapján ezekben az esetekben rendszeres szűrővizsgálat javasolt, amelyek közül a leghatékonyabb az MR vizsgálat, mivel ezzel a módszerrel már az 1 cm-nél kisebb elváltozások is kimutathatóak.

Ugyancsak fontos javaslat a rendszeres szűrővizsgálat a denz (feszes, sűrű állagú) emlőjű nők esetében, mivel a klinikai adatok alapján, esetükben magasabb az emlőrák előfordulása. Ebben a betegcsoportban a DENSE vizsgálat is kimutatta, hogy a hagyományos mammográfia érzékenység a daganat kimutatására alacsony, míg az emlő MR esetében a kis daganatok is kimutathatóak már korai stádiumban.

Emlő MR javasolt azoknál a nőknél is, akiknek emlő implantátumuk van. Az MR vizsgálat alkalmas az implantátumok kialakuló sérüléseinek a vizsgálatára, és az implantátumok mögött megbújó korai daganatok kimutatására.

Az egészségtudatos nők esetében a legbiztosabb diagnózist az emlő MR adja. A vizsgálat magas érzékenysége mellett nincs sugárkárosodás, és nincs emlő kompresszió.

EMLŐ MR vizsgálat javasolt, ha:

•                    a családban már előfordult emlődaganat, akkor akár 35 év alatt is

•                    feszes, denz emlő esetében, amikor a mammográfia érzékenysége alacsonyabb

a betegnél már előfordult emlő daganat

•                    emlő implantátum esetében

•                    ha Ön egészségtudatos, és rendszeresen szűrésekre jár

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!